Билката Глог (Crataegus) крие невероятна лечебна мощ. Единствено, този който не се

...
Билката Глог (Crataegus) крие невероятна лечебна мощ. Единствено, този който не се
Коментари Харесай

Глог - една от лековитите билки на България

Билката  Глог (Crataegus)  крие невероятна лечебна мощност. Единствено, този който не се е докоснал до нея, не допуска за изгодите върху здравето ни. Според преданията, Христовият венец е бил изплетен от глогови клончета. Счита се, че това е растението, допряно от Бог и точно поради това има голяма лечебна мощност. Растението тонизира сърдечния мускул, въздейства удобно върху артериите.



Листата, цветовете, плодовете на  глога  се употребяват за производството на лекарства за терапия на сърдечносъдови болести – сърдечна непълнота, ангина и аритмия, проблеми с циркулацията на кръвта. Прилагат се при умерена сърдечна непълнота, само че има и  спорни резултати от клиничните изследвания, от което следва, че би трябвало да се внимава при потреблението му при сърдечноболни пациенти.

Въпреки че оказва помощ при  сърдечна непълнота , към момента няма задоволително проучвания за успеваемостта му при сходни сърдечносъдови болести.

С глога се възстановяват стойностите на  артериалното налягане , т.е. работи и при високо кръвно, с цел да го намали и противоположното. Той подкрепя изпомпването на кръвта към артериите при свиването на сърдечния мускул и усъвършенства предаването на нервните сигнали. В същото време способства за отпущането на кръвоносните съдове, ситуирани по-далеч от сърцето, което се дължи на съставката проантоцианидин в него.

При проучвания се намира, че глогът способства за понижаване на неприятните липиди в кръвта -  високия LDL  холестерол  и  триглицериди . Освен това намалява отлагането на мастни плаки по артериалните стени и натрупването на холестерол в черния дроб. Този резултат на плодовете му, съответно, се дължи на стимулирането на жлъчката и отделянето на повече злобен сок и въздействието му върху рецепторите за липидите с ниска компактност.

Глогът се ползва и при някои проблеми с храносмилателната система за възстановяване на храносмилането, при  болки в стомаха , диария, чревни инфекции. Някои го употребяват при мускулни конвулсии, менструални болки, за стимулиране отделянето на урина и за  успокоение  при обезпокоително разстройство в умерена степен в композиция с магнезий.

Влага се и в препарати за  третиране на кожата  при циреи, язви, рани, както и недоволства от сърбеж и измръзване.

Смята се, че има и  антиоксидантно  деяние.

Препоръчва се глогът да се приема за относително къс интервал от време, до 16 седмици, защото не е известно дали по-дългосрочният му банкет няма да навреди.

Регистрирани са някои недоволства и  странични ефекти  при пациенти от използването му като гадене, стомашно разстройство, подуване, главоболие, световъртеж, бодърствуване, отмалялост, сърцетуптене, изпотяване, превъзбуда, кървене от носа.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР